20.1 C
Tokat
19 Nisan 2024 Cuma

spot_img

Başkan Çelik’in seçimleri yenilenmeyen pancar kooperatifi hakkında açıklamaları

      Yönetim Kurulu Başkanımız Dr. Ali Çelik, Pancar Kooperatifine kayyum atanması ve hala seçim yapılmamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Çelik’in açıklaması şu şekilde:
“Pancar Kooperatifimiz kayyumdan kurtarılmalı varlıklarının kayyum eliyle satılmasına müsade edilmemelidir. Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi, 2 yıldır kayyum tarafından yönetiliyor, bir türlü genel kurul yapılarak tekrar asıl sahiplerine yani çiftçinin seçtiği kurula geri verilemedi. Hiçbir önemli ve ciddi gerekçe göstermeksizin 68 bin çiftçinin iradesini tercihini yok sayarak kooperatifin yönetimine organ boşluğu gerekçe gösterilerek kayyum atanmıştır. İlk olarak Kooperatife Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Mart 2020 tarihinde yapılan görevlendirme ve sonrasında 20.10.2020 tarihinde mahkeme kararıyla Kooperatif genel kurulu yapılıp yeni yönetim kurulu oluşturuluncaya kadar yapılan kayyum ataması hukuksuz olarak kalıcı hale gelmiştir. Geçici olması gereken ve mahkeme hükmüne ve hukuk kurallarına aykırı şekilde sürdürülen süreç, kabul edilebilir bir durum değildir. Hukuki olarak 2-3 ayda yapılabilecek olan genel kurul bir türlü yapılmıyor. Bunu anlamak mümkün değildir. Diğer taraftan bazı siyasilerin basına yansıyan açıklamalarının sürecin siyasi saiklerle ilerlediği ve Tokat’ın 68 bin çiftçisinin iradesinin yok sayılmaya çalışıldığını üzülerek takip etmekteyiz. Siyasilerimizin görevi bir sivil toplum örgütünün yapısına müdahale etmek değil, şeffaf ve adil bir şekilde yapılacak olan genel kurulun takipçisi olmaktır.
     Bu hukuksuzluğu kabul edemeyiz Çiftçinin, üreticinin derdini ancak kendisi anlar. Atamadan günümüze kadar 24 aydan fazla zaman geçti. Kanunda belirtilen yetki ve görev süresini aşarak gerekçe gösterilmeksizin hukuksuz bir şekilde seçim ve genel kurul yaptırılmamaktadır. Diğer taraftan Kooperatife ait olan Yem Üretim Fabrikası, Mısır Kurutma Tesisi, Arpa Ezme ve Flake Tesisi, Et Kombinası ve Parçalama Tesisi, GES Güneşten Elektrik Üretim Tesisi, Tarımsal Ürün Alım Merkezleri, Lisanslı Çelik Depolama Tesisleri ve Tarım Marketleri ile şehir merkezinde bulunan değerli arsaları seçim yapmak üzere atanan bu kayyım eliyle hukuksuz bir biçimde yetkileri olmamasına rağmen satılmaya çalışılmaktadır. Bunu kabul etmemiz ve sindirmemiz mümkün değildir. Atanan kayyım hukuksuz bir şekilde çiftçi örgütünü bırakmamak istiyor. Bu durumu anlamamız, içimize sindirmemiz mümkün değildir. Bu demokrasinin ve kanunların rafa kaldırılmasından 68 bin insana ve onun iradesine karşı koymaktan başka bir şey değildir. Biraz önce zikrettiğimiz ve değeri 500 milyon civarında olduğu ifade edilen bu tesislerin 1163 Sayılı yasa, Kooperatif ana sözleşmesi ve mahkemece atanma gerekçesi hilafına olacak şekilde satılmaya çalışılması, bu kayyımların bu hukuksuz işlemleri yapmak için gücü nerden aldıkları sorusunu bize sordurmaktadır. Uykularımız kaçıyor demek aslında yapılan yanlışların itirafıdır. Bu fabrikalar Tokat’ımızın öz değerleridir. Şehrin en çok ortaklı sivil örgütüne yapılan bu haksızlıklar karşısında sessiz kalmamız mümkün değildir. Pan kop Tokat’ın en büyük sivil örgütü ticari anlamda da en ciddi değerlerinden birisidir.Üyelerin iradesine saygı gösterip bir an önce seçim yaptırılmalıdır. “ 

Sosyal Medyada TTSO

4,259BeğenenlerBeğen
1,368TakipçilerTakip Et
3,543TakipçilerTakip Et

Online İşlemler