9.8 C
Tokat
29 Mart 2024 Cuma

spot_img

TOKAT 8. TARIM, GIDA, HAYVANCILIK ve YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI

Türkiye’nin farklı illerinden 150 firmanın katıldığı 18-21 Eylül tarihlerini kapsayan 8. Tokat Tarım Hayvancılık Gıda Fuarı ve Yöresel Ürünler Fuarı dün muhteşem bir organizasyonla açıldı. Fuar 09.00-22.00 saatleri arasında Tokat Kapalı Pazaryeri

18-21 Eylül tarihlerini kapsayan 8. Tokat Tarım Hayvancılık Gıda Fuarı ve Yöresel Ürünler Fuarı dün Tokat Kapalı Pazaryeri alanında dün start verdi. Türkiye’nin her yerinden 80 firmanın katıldığı Fuarın açılışına katılması beklenen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sağlık problemi nedeniyle son anda programa katılamazken organizasyona ilgi yoğun oldu.

İl protokolü, tarım, hayvancılık ve gıda sektörünü, tarıma dayalı sanayi sektörünü bir araya getiren fuara katılan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na vekaleten yaptığı konuşmada, Tokat’ı tarımda Türkiye’nin parlayan yıldızı yapmayı istediklerini söyledi.

ULUSLARARASI YAŞ SEBZE MEYVE KÖYÜ PROJESİ

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu; “Şehirler de artık adeta bir ülke gibi. Artık şehirlerin yarıştığı bir dünya düzenindeyiz. Bu anlamda da Tokat’ın hem Türkiye’de hem de dünyada inanıyorum ki çok önemli bir yeri var. Bundan sonra da şehrimizin önemli bir yeri her zaman olacak. Tokat’ta ortak aklı çalıştırdığımızda en başa hep tarımı, hayvancılığı yazıyoruz. Tarım ve hayvancılığa dayalı sanayiden hep bahsediyoruz. İnanıyorum ki Tokat’ın da en başta gelen önemli hedeflerinden birisi de tarımda şehrimizi daha iyiye taşımak. Bunun için hedefler koymak gerekir. Bizim de ilk etapta hedefimiz Türkiye’de tarımda sayılı illerden biri olmak. Ben inanıyorum ki Tokat sebzesiyle, meyvesiyle, hayvancılığıyla Türkiye’de kendinden söz ettiren bir il olacak. Ardından hedefimizi daha global düşünerek büyüteceğiz. Tokat’ın tarımsal potansiyelinin dünyada kendinden söz ettirmesi için çalışacağız.  Bu noktada birkaç yıldır üzerinde durduğumuz ve çok önemli gördüğüm projeyi de burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Uluslararası yaş sebze meyve köyü projesini hep birlikte yapacağımıza canı gönülden inanıyorum. Böylece hem ürünlerimizin dışa açıldığı hem çiftçimizin bu anlamda eğitimden geçtiği ve ürünlerde de kaliteyi yakaladığımız bir anlayışla Tokat’a tarımda bir ivme kazandıracağız” diye konuştu.

FUAR ALANI İÇİN YER ARANIYOR

Hayvancılıkta da Türkiye’nin önemli şehirlerden biri haline gelineceğini belirten Eroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Bu anlamda bizlere önemli görevler düşüyor. Bu görevleri de yine beraberce yapacağız.Tabi Fuarlar önemli. Şehrin tanıtımına, ürünlerin tanıtımına ve insanların buluşmasına vesile oluyor. Bizim projelerimizin arasında da bir fuar alanı, bir fuar merkezi yapmak var. İnşallah bu konuda da bir yer çalışması içerisindeyiz. Bu da önümüzdeki süreçlerde şehrimize yapacağımız önemli çalışmalardan birisi olacak. Ben fuarımızın açılışında emeği geçen, açılışa gelen katılan bütün dostlarıma, çiftçilerimize ve esnaflarımıza teşekkür ediyorum.”

DOKAP İLE ÇİFTÇİYE 20 MİLYON LİRA DESTEK VERİLECEK

AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan; “Biz her zaman tarıma turizme vurgu yapıyoruz. Gerçekten şehrimizde köylümüzde para varsa esnafımızda da para oluyor. Esnafta para varsa piyasada para oluyor. Bunun için tarımı nasıl destekleyebiliriz, tarımsal gelirleri nasıl artırabiliriz bunun mücadelesi içerisindeyiz. Sayın valimizin başkanlığında tarım Tokat projesini başlattık. Bu proje ile birlikte çiftçimizin ekmeğini büyütmek için gayret ediyoruz. Tarım bakanlığımızın verilerine göre 2004 yılında Tokat’ın tarımsal hasılatı 764 milyon lira. 2017 yılında bu rakam 2 buçuk milyar lira olmuş. Bu yeterli mi yeterli değil. Biz iktidara geldiğimiz zaman 17 milyon lira tarımsal kredi verilmiş 2003 yılında. En son 2018 yılında verdiğimiz tarımsal kredilere destek 401 milyon lira. Bu yıl tarımsal üretim için bitkisel ve hayvansal üretim olmak üzere organik üretimle beraber 133 milyon liranın üzerinde bir miktarı çiftçimize destek olarak dağıtacağız. Bir dahaki yıl hayata geçecek olan DOKAP projeleriyle de çiftçimize yaklaşık 20 milyon lira destek olacağız ve bir yıl içerisinde bu projeler çiftçimize yaklaşık 100 milyon lira yarar sağlayacak. Bunlar önemli rakamlar. Tarımdaki, hayvancılıktaki gelirim artırılması için iktidar partisiyle, muhalefetiyle Tokat milletvekilleri hep birlikte bir çalışma içerisindeyiz. Sağ olsunlar sayın valimiz ve belediye başkanımız da bu işlere öncülük ediyorlar. İnşallah bir dahaki fuarı açtığımızda önümüzdeki 5 yıl içerisinde Tokat’ın tarım hasılatı 4 buçuk 5 katrilyona çıktığını hep birlikte göreceğiz. Tokat’ımızın ekmeğini hep birlikte büyüteceğiz. Bu fuarda emeği geçenleri tebrik ediyorum. Fuarımızın Tokat’ımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum”

VALİ BALCI: TARIMDA BİRİKEN SERMAYE SANAYİYE DÖNÜŞECEK

Fuara öncelik eden destekleyen ve yüreklendiren herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, “Fuarlar esasında tarım ürünlerinin pazarlandığı yerin dışında tarıma ilişkin hayallerin kurulduğu, ideallerin paylaşıldığı yerler. Tarıma ilişkin şehrin vizyonunun dinanizminin çizildiği yerler. Tokat tarım anlamında kültür sanat anlamında çok kadim bir şehir. Tarım için nitelikli bilgi ve nitelikli kültür lazım. Tokat bin yıllık Türk-İslam şehri. Müthiş bir kültür, vatanperver, çalışkan insanların olduğu kıymetli bir ilimiz. Ben geziyorum bağını, merasını; elleri nasır tutmuş çok kıymetli çalışkan insanlar var. Tokat bir kültür, turizm şehri ama aynı zamanda bir tarım memleketi. Tarıma, üreticiye, çiftçiye dostuz. Tarım Tokat’ı başlatırken de ifade ettim. Tokat’ta bu işi gerçekleştirecek kişiler arasında müthiş bir birliktelik var. Tokat’ı farklı kılan en önemli özelliklerden biri de bu. Biz bu uyumu Tokat çiftçisini daha çok zenginleştirmek, üreticisine daha çok katkı sunmak için kullanacağız. Tokat’ın şuan 775 bin dönüm ovası var. 7 kıymetli ovası var. İnşallah devletimizin imkanlarıyla sulama kanalları, göletler, barajlar yapıldığında yaklaşık 300 bin dönüm alanımız daha sulanmış olacak. Arazi toplulaştırmaya geçildiğinde üretim bir kat daha artacak. Yani Tokat’ın gündemi değişecek. Bu tüm dünyada böyledir. Tarımda üretimi biriktirdikten sonra sanayiye geçilir. İnşallah tarımda müthiş bir sermaye birikecek. Sanayi sektörlerine de aktarılacak. Akdeniz’de Adana, Mersin, Antalya ne ise Kuzeyde Tokat o olacak. Hedefimiz şu; Uluslar arası sebze meyve halimiz olacak. Havaalanımız yapılıyor. İnşallah uluslar arası bir havalimanı olacak. Tokat’ın ihracata dayalı tarımsal sanayi merkez illerden biri olacak. Tokat tarımın başkenti olacak. Tokat gıda, tarım, hayvancılık müthiş bir potansiyel.  İnşallah havaalanımız tamamlandığında Tokat’ın ürünleri 4 saatte Londra’ya Frankfurt’a, Dubai’ye gidecek. Hayalimiz bu. Çiftçinin, üreticinin dostu olmamıza güveniyoruz. Tokat’ın insanının çalışkan olmasına güveniyoruz” diye konuştu.

BUZAĞI YARIŞMASINDA EĞLENCELİ ANLAR

Öte yandan Tokat İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin bu yıl 3. Kez düzenlediği Buzağı Yarışması dün Tokat Kapalı Pazaryeri alanının hemen yanında gerçekleştirildi. Yarışmada, buzağıların yanı sıra Karayaka ırkı koç, Akkaraman ırkı koç, Kıl keçisi tekesi ve Malak cinsleri kategorilere göre jüri tarafından 1., 2. Ve 3.’lük derecelerine göre  seçildi. Yarışmada dereceye giren ırklardaki hayvan sahiplerine ödülleri Vali Ozan Balcı, Tokat Milletvekili Yücel Bulut ve Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu tarafından verildi. Yarışmaya özel süslenen hayvanlar vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Fuara ev sahipliği yapan Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr Ali Çelik, yaptığı konuşmada Tokat için fuar ve kongre merkezi yapılması için Milletvekilleri, TOBB, Valilik ve Belediye’den destek istedi. Başkan Çelik: “İlk fırsatta bir odalar borsalar binası, fuar alanı ve kongre merkezinin bu şehre kazandırmamız gerekiyor. Bu anlamda yetkililerin her türlü desteği vereceğine kalpten gönülden inanıyorum. Daha önceleri bu fuar, bir fuar alanımız olmadığı için OSB’de bir hangarda daha çok tarım aletlerinin sergilendiği, dışarıdan gelen firmaların kendi ürünlerini şehrimize tanıttığı bir şekildeydi. Böyle bir fuarın şehrin ekonomisine çok katkısı olmayacağını düşündük. Bu yıl fuarın hem tarihini öne aldık Kasım’dan Eylül’e aldık. Hem de yerini değiştirdik. Sağ olsun kapalı Pazar yerinde düzenliyoruz Belediye Başkanımızın destekleriyle. Formatını da değiştirdik. Gıdayı ekledik, yöresel ürünleri ekledik büyüttük. Bunlar bizim için çok değerli şeyler. Tokat için olmazsa olmazlarımız. Bu minvalde bizlere bu güzel organizasyonun hazırlanmasında destek veren, valimize, belediye başkanımıza, fuar düzenleyen firmamıza, esnaf odası başkanımıza, borsamıza, ziraat odamıza, kooperatiflerimize, birliklerimize sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada TTSO

4,259BeğenenlerBeğen
1,368TakipçilerTakip Et
3,543TakipçilerTakip Et

Online İşlemler