11.1 C
Tokat
29 Mart 2024 Cuma

spot_img

ULUSLAR ARASI TAŞIMACILIK KAPSAMINDA ÜLKELERİN ALDIĞI KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ

ULUSLAR ARASI TAŞIMACILIK KAPSAMINDA ÜLKELERİN ALDIĞI KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ

Arnavutluk

14/03/2020 tarihinde güncellenmiştir. 

15/03/2020 tarihi itibariyle tüm Arnavutluk sınırları yabancı uyruklu yolculara kapatılmıştır.
Sürücülere uygulanan tıbbi kontrole tabi olarak, mal nakliyesine izin verilmektedir.
Blato ve Debar Gümrük Kapıları tamamen geçişe kapatılmıştır.
 

KAYNAK: ANALTIR

 

Avusturya

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir. 

İtalya sınırı ile geçici sınır kontrolü yeniden başlatmıştır. Sürücüleri ateşleri ve son günlerdeki sağlık durumları sıklıkla kontrol edilmektedir. (tedbir geçerliliği önümüzdeki 10 gün)
03/04/2020 tarihine kadar İtalya’dan gelen demiryolu ticareti durdurulmuştur. Bu önlem nakliye taşımacılığı için geçerli değildir.
KAYNAK: AISÖ

Azerbaycan

10/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.
Azerbaycan ve İran arasındaki nakliye taşımacılığı şu an için normal seyrindedir.
Refaketçi karayolu taşımacılığı (Şoför ve taşıt) sınırları geçebilmektedir.
Yolcu taşımacılığı hala sınırlıdır.
 

KAYNAK: IRU İstanbul Ofis

Belarus

13/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

Sınır geçiş noktalarından Belarus Cumhuriyeti topraklarına giren yabancı uyruklu ve Belarus vatandaşları, sürekli birincil sağlık ve epidemiyojik kontrole tabidir.
Salgının yüksek oranda tespit edildiği ülkelerden (şu an için Çin, İran, İtalya, Güney Kore, Singapur, Tayland ve Japonya) gelen insanların sağlık testine tabi tutulması zorunludur. (test sonuçları 12 saat içinde çıkmaktadır.) Solunum yolu hastalığının belirtileri (37.1 ° C’nin üzerindeki ateş, öksürük ve benzeri) durumunda, bu ülkelerden gelenler izole edilip hastaneye yatırılacaktır.
Şu anda Beyaz Rusya Cumhuriyeti sınırları boyunca araçların, eşyaların ve yolcuların hareketi konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. (sıhhi kontroller ve varış formunun doldurulması hariç)
Epidemiyoloji ve Halk Sağlığı Hijyen Merkezi yardım hattı telefon numarası +375 (29) 156-85-65, çalışma saatleri 8:30 – 13:00 ve 13:30 – 18:00.
 

KAYNAK: BAMAP

Brüksel 

15/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

Belçika hükümeti, 12/03/2020 tarihinden itibaren Koronavirüs’ün yayılmasını önlemek amacıyla sosyal mesafeli önlemler almıştır. Önlemler 03/04/2020 tarihine kadar geçerlidir. Alınan önlemlerin amacı halkın toplu alanlarda bulunmasını sınırlamaktır. Toplu taşıma hizmetleri normal şekilde çalışmaktadır ancak yolculukların sınırlandırılması beklenmektedir.
Bahsi geçen önlemlerin uluslararası yük taşımacılığı ve sürücüler için herhangi bir zorunluluğu yoktur.
Ulaştırma Bakanı; gıda ilaç ve diğer temel ihtiyaçların mağaza ve eczanelere ulaştırılmasıyla ilgili sürücülerin sürüş ve dinlenme süreleriyle ilgili uygulamalara ilişkin esneklik getirdiklerini açıklamıştır. Bu önlem, AB Yönetmeliğinin 14.2 maddesi uyarınca alınmış olup 14/03/2020 saat 00:01’den başlayıp 18/03/2020 23:59’a kadar geçerlidir.
 

KAYNAK: FEBETRA

Bulgaristan

13/03/2020 tarihinde güncellenmiştir. 

13/03/2020 tarihi itibariyle ülke “OHAL” ilan edilmiştir.

Koronavirüs’ün yayılmasını sınırlamaya yönelik önleyici tedbirler, henüz yolcu ve eşyaların uluslararası karayolu taşımacılığına ilişkin herhangi bir kısıtlama içermemektedir.

KAYNAK: AEBTRI

Çin 

16/0372020 tarihinde güncellenmiştir. 

Salgın ülke içerisinde kontrol altına alınmıştır ancak Hükümet yurtdışından gelebilecek vakalarla ilgili sıkı tedbirler almaktadır.
Kara sınırlarına genel bakış;

 
Çin tarafındaki tüm sınırlar şimdilik açıktır ancak Kırgızistan ve Tacikistan Çin’e olan sınırlarını kapamıştır,
Kazakistan sınırında Çin tarafından, Çin’e giren ve Çinli olmayan kamyon şoförlerine karantina zorunluluğu yoktur, ancak ticari operasyonlar ciddi şekilde etkilenmiştir:
Alashankou BCP Şubat ayından beri TIR operasyonlarını normal bir şekilde devam etmektedir,
Khorgos’taki yardımcı hizmetler iş için yeniden açılma belirtileri göstermiştir. Ancak, Kazakistan’daki uygulanan önlemler nedeniyle, çok az operasyon gerçekleşmektedir,
Çinli olmayan sürücüler Kazakistan’da uygulanan önlemler nedeniyle Çin’e girmek istemedikleri için Baketu BCP sınır kapısında herhangi bir faaliyet görülmemiştir.
Moğolistan sınır kapısı Erenhot’ta navlun operasyonları devam etmektedir ancak normal operasyonlar ciddi şekilde etkilenmiştir. Çin’e giren herkes için karantina önlemleri zorunludur. Kamyon sürücüleri karantina kontrolünden muaftır,
Rusya sınır kapısı Manzhouli’de yük operasyonları mümkündür, ancak normal operasyonlar ciddi şekilde etkilenmiştir. 34 ülkeden Çin’e girenler için karantina önlemleri zorunludur. Rus sürücüler karantina kontrolünden muaftır.
 

KAYNAK: ÇİN GÜMRÜKLERİ

 

Hırvatistan

 

17/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

Hırvatistan Hükümeti 13/03/2020 tarihi itibariyle Koronavirüs’ün ülkede yayılmasını sınırlamak için yeni önlemler aldı. Özellikle risk altında olduğu belirlenen ülkelerden gelen yabancı uyruklular 4 gün zorunlu karantinaya alınacak veya kendi kendilerine 14 günlük bir izolasyona girmeleri istenecektir.
İtalya, Çin, Güney Kore, Hong Kong, Japonya, Malezya, Bahreyn, İran, Almanya, Fransa, İsviçre, İspanya, Avusturya, İngiltere, Hollanda, İsveç ve Slovenya (Bela Krajina Bölgesi)’nden gelen yabancı uyruklu sürücülere 14 günlük karantina uygulanacaktır. (transit geçenler karantinaya dahil değidir)
Sınırlarda, karantinada kalmak istemeyen yabancı uyruklu sürücülere geri dönebilecekleri uyarı yapılmaktadır. Ayrıca, sınırlarda uzun bekleme süreleri gözlemlenmiştir. Sırbistan – Hırvatistan arasında belli sınırlar kapatılmıştır.
 

KAYNAK: Ulusal Dışişleri Bakanlığı ve Hırvatistan Karayolu Taşımacılığı Birliği 

Çek Cumhuriyeti

 

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

 

Hükümet bir dizi yasak ve sınırlama ile olağanüstü hal” ilan etmiştir:
Salgının yüksek risk teşkil ettiği ülkelerden(İtalya, Fransa, İspanya, Almanya, İsviçre, Norveç, Danimarka, Hollanda, İsveç, İngiltere, Brüksel, Avusturya, Çin ve Güney Kore) gelen yabancı uyruklular (daimi ikamet edenler hariç) Çek Cumhuriyeti topraklarına giriş yapamamaktadır.
Çek vatandaşları ve Çek Cumhuriyeti’nde daimi ikamet hakkına sahip yabancı uyrukluların yüksek riskli ülekere gitmesi yasaklanmıştır.
Otobüsle uluslararsı seyahat 14/03/2020 tarihi itibariyle durdurulmuştur.
Uluslararası yük taşımacılığı kısıtlamadan muaftır. Ancak, sadece Avusturya ile olan Dolní Dvo?išt?, ?eské Velenice, Hat? Mikulov sınır kapıları ve Almanya ile olan Strá?ný, Pomezí n.O., Rozvadov, Folmava, ?el. Ruda, Krásný Les, H.Sv. Šebestiána sınır kapıları açık olacaktır.
 

Danimarka

14/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

Danimarka Hükümeti 13/03/2020 tarihi itibariyle Danimarka sınırlarını makul bir amaç gösterilmedikçe kapatılmıştır. (turizm geçerli bir sebep değildir) Bu uygulama 13/04/2020 tarihine kadar devam edecektir.
Taşıma operasyonları hala geçerlidir. Bütün kara, deniz ve demir yolları ile yapılan yük taşımacılığı için rutin pasaport/gümrük kontrolleri dışında farklı bir kontrol uygulanmamaktadır. Ancak, karayolu ile yapılan uluslararası yük taşımacılığı sadece belirtilen sınır geçiş noktalarından ve 3.5 tonu aşmayan araçlar ile yapılmaktadır: Frøslev, Sæd or Kruså. Please note that Kruså.
 

KAYNAK: ITD ve DTL

 

Fransa

 

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

 

Koronavirüs salgınının etkisini sınırlamak için halka açık toplantıları ve aktiviteleri sınırlamakla ilgili 17/03/2020 tarihi saat 12:00’den itibaren 15 gün sürecek yeni önlemler alınmıştır. Ulusal tecrit ilan edilmiştir. Halk sadece acil durumlarda, yiyecek almak ve işe gitmek için dışarıya çıkmaya izinlidir. 30 gün boyunca sadece Schengen bölgesi sınırları kapıtılacaktır.

 

KAYNAK: Fransa Hükümeti

 

Almanya

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

Almanya; Avusturya, İsviçre, Fransa, Lüksemburg ve Danimarka ile olan sınırlarında yeni kontrol önlemleri almaktadır. Sınır ötesi yük taşımacılığı ve gidiş gelişler devam etmektedir. Bununla birlikte, yolcuların geçerli bir nedeni bulunmadığı sürece belirtilen sınırlar üzerinde giriş/çıkıları yasaklanmıştır. Bu kısıtlama klinik semptomlar gösteren kişiler için de geçerlidir. Mesleki taşıtlardan sınırdan geçmelerinin gerekliliğini gösteren ilgili kanıtları taşıması gerekmektedir. Kontroller Federal polis kuvvetleri tarafından sağlanacaktır.

KAYNAK: BGL

Gürcistan 

13/03/2020 tarihinden güncellenmiştir.

Son 28 gün içerisinde İran, Güney Kore, Çin, İtalya, Almanya, Fransa, İspanya ve Avusturya’ya seyahat etmiş olanların ülkeye girişleri yasatır.

KAYNAK: IRU İstanbul Ofisi 

Yunanistan

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

Yunanistan hükümeti 15 Mart’da Coronavirus (COVID-19) yayılımını engellemek için alınan yeni olağanüstü önlemleri açıklamıştır. 

Yolcu Taşımacılığı:

– Yunanistan Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile sınırlarını kapatma, İspanya’dan gelen ve İspanya’ya giden uçuşları durdurma ve İtalya’dan gelen ve İtalya’ya giden yolcu taşımacılığı hizmetlerini sonlandırma kararı almıştır. Yunan vatandaşları ve daimi oturma izni olan kimselerin Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’dan geçişlerine müsaade edilecektir.

– Yunan limanlarında cruise gemilerine izin verilmeyecektir.

Yük taşımacılığı:

– Yük taşımacılığı bu önlemlerden muaf tutulmuştur.

– İtalya’dan ve İtalya’ya yük taşımacılığı yapan feribot seferleri normal koşullarla çalışacaktır.

Buna ek olarak, 16 Mart’ta Yunan hükümetince yapılan açıklamaya göre, başka bir ülkeden gelerek Yunanistan’a giriş yapanlar 14 günü zorunlu karantinada geçirecektir. Uluslararası yük taşımacılığı yapan şoförler 14 günlük karantina koşulundan muaftır. 

Kaynak: OFAE

Macaristan

15/03/2020 tarihinde güncellenmiştir. 

Macaristan 12 Mart’ta olağanüstü hal ilan etmiştir. Söz konusu yasal düzenin taşımacılık faaliyetleri için aşağıdaki sonuçları doğurmaktadır:

 

– Macaristan vatandaşları hariç (14 gün bireysel izolasyon zorunluluğuyla) İtalya, Çin, Güney Kore ve İran’dan gelenler, Macaristan ulusal topraklarına giremez. Belirtilen ülkelerden gelen tüm hava trafiği, trenler ve yolcu otobüs seferleri geçici olarak durdurulmuştur,

– Slovak ve Avusturya gümrük sınırlarında sınır kontrol prosedürleri (sağlık kontrolü dahil) tekrar uygulama başlanmıştır.

Bir basın toplantısında, Başkanlık Ofisi başkanı “şimdilik yük taşımacılığı, söz konusu önlemlerden etkilenmemiştir.” demiştir. Ancak 13 Mart’ta Macar polisince zorunlu transit güzergâhları belirlenmiştir. (haritaya bakınız)

Macaristan genelinde, ağırlığı 7.5 tondan fazla olan kamyonlar ve çeşitli araçlar için sürüş kısıtlamaları konusunda genel bir muafiyet verilmiştir. Bu muafiyet iptal edilene kadar geçerlidir. 

Kaynak: MKFE

İrlanda

12/03/2020 tarihinde güncellenmiştir. 

Virüsün bulaşma riskini azaltmak için feribot şirketi Seatruck Ferries, İrlanda Deniz gemilerindeki ağır yük kamyonu sürücülere veya diğer tüm yolculara ilişkin taşımacılığı geçici olarak durdurmuştur. Dolayısıyla, refakatçi karayolu taşımacılığı (sürücü dahil kamyon kombinasyonları) bir sonraki duyuruya kadar durdurulmuştur; ancak şirket refakatsiz yarı römorklar, konteynerler ve trampa gövdeleri taşımaya devam eder.

Kaynak: IRHA (Seatruck Ferries’den)

İtalya

15/03/2020 tarihinde güncellenmiştir. 

11 Mart’ta düzenlenen basın toplantısında Başbakan Giuseppe Conte, faaliyetleri ve halka açık toplantıları olabildiğince sınırlamak için katı önlemler içeren yeni bir karantina politikası açıklamıştır. Söz konusu yeni önlemlerin iki hafta süreceği bildirilmiştir. 

Toplu taşıma faaliyetleri devam edecektir. Karayolu yük taşımacılığı alınan önlemlerden etkilenmeyecek olmakla beraber, sınırlarda sağlık kontrolleri yapılacak ve bazı hallerde sürücülerin bir sertifika doldurması zorunlu olacaktır.

İtalya Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı, 15 ve 22 Mart 2020 tarihlerinde şehir dışı yollarda maksimum toplam kütlesi 7.5 tonu aşan ağır yük kamyonları için olağan trafik yasaklarını askıya alan bir kararname imzaladı. Bir sonraki duyuruya kadar uluslararası taşımacılık yapan araçlarda trafik kısıtlamalarının askıya alınmıştır. Kararnamenin metni burada mevcuttur.

 

İtalya resmi olarak Avusturya’dan, malların hareketine ilişkin uygulanan kısıtlamaları haklı kılacak sağlık zarureti bulunmadığı gerekçesiyle, Brenner sınırındaki yük taşımacılığı için standart sınır prosedürlerini yeniden uygulamaya koymasını talep etmiştir. Söz konusu sınırda dikkate değer birikmeler yaşandığı bildirilmektedir.

Kaynaklar: Italya Dışişleri Bakanlığı ve FIAP

Ürdün 

15/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

Ürdün Krallığı, Coronavirüsün (COVID-19) yayılmasını önlemek için önlemler almıştır. Bir dizi önlem arasından, açıklananlar:

– Havayolları 17 Mart’tan itibaren Ürdün’e gelen ve Ürdün’den giden taşımacılığı durdurmuştur,

– Batı Şeria, Suriye, Irak ve Suudi Arabistan ile kara sınırları yolcu taşımacılığına kapatılmıştır. Malların geçmesine izin verilmektedir. 

Kaynak: RACJ 

Kazakistan

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir. 

Kazakistan Cumhurbaşkanı 16 Mart’ta bir ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini ülkeye duyurmuştur. Açıklanan tedbirler arasında, yolcu taşımacılığı (giriş ve çıkış) için sınırların kapatıldığı bildirilmiştir.

Söz konusu önlemler yük taşımacılığı için geçerli kılınmamıştır. Bununla birlikte, Kazak sınırlarında yaşanan uzun gecikmeler rapor edilmektedir.

Sınır geçişi ile ilgili güncellenmiş bilgilere Kazakistan Ulaştırma Komitesinin Durum Merkezinden ulaşılabilir. (Tel: +7 7172 983535, +7 7172 983615)

 

Kaynak: Kazakistan Cumhuriyeti Başbakanı resmi sitesi 

Letonya

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir. 

Bakanlar Kurulu, 17 Mart tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, havalimanları, limanlar, otobüs ve demiryolu ile yolcuların taşınmasına (yolcuların resmi uçak ve askeri nakliye ile taşınması hariç) izin verilmeyeceğini belirten bir karar yayınladı. Ulaştırma Bakanlığı, bazı uluslararası yolcu hizmetleri için duruma göre istisnalar yapabilir.

Yük taşımacılığına ilişkin herhangi bir kısıtlama yoktur. 

Kaynak: LATVIJAS AUTO

Litvanya

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir. 

16 Mart 00:00’dan itibaren geçerli olmak üzere, Litvanya hükümeti ülke çapında iki haftalık bir karantina uygulanacağını açıklamıştır.
Litvanya 14 Mart’ta Polonya ve Letonya sınırlarının kontrolünü yeniden başlatmıştır.
Yabancı uyrukluların, Litvanya’da çalışmadıkları ve daimi olarak yaşamadıkları sürece ülkeye herhangi bir ulaşım aracıyla girmelerine izin verilmeyecektir (Letonya ve Estonya vatandaşlarının ülkelerine ulaşması için geçici bir koridor bırakılacaktır).
Mal taşımacılığına hala izin verilmektedir. Ancak, yabancıların  zaruri malların teslimatı dışında ülkeye gelmeleri yasaklanmıştır. Litvanya’ya girişte kullanılacak sınır kontrol noktaları aşağıdaki listede bulunanlara indirgenmiştir: Kalvarija-Budzisko, Salo?iai-Grenstal?, Butinge-Rucava, Sandy-Medume, Medininkai-Kamenyi Logosu, Raigardas-Privalka, Kybartai-Chernševskoye, Panemun?-Sovetsko , Vilnius, Kaunas, Kaunas, havaalanları ve Klaipeda limanı.
Şehirlerarası otobüsler ve trenlerdeki yerel yolcuların sayısı, yolcular arasındaki gerekli mesafeleler korunacak şekilde sınırlandırılmıştır.
 

Kaynak: LINAVA

 

Kuzey Makedonya

15/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Gümrük İdaresi 14 Mart’ta sınır geçişleri konusunda bir güncelleme yayınlamıştır:

– Yüksek ve orta riskli ülkelerden (Dünya Sağlık Örgütü listesine göre) gelen yabancı uyruklu kişilerin Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ne girmeleri yasaklanmıştır. Yük taşımacılığı hususunda herhangi bir kısıtlama yoktur,

– Bununla birlikte, Bogorodica (Yunanistan sınırında), Kafasan (Arnavutluk sınırında), Tabanovce (Sırbistan sınırında), Deve Bair (Bulgaristan sınırında) ve Blace (Kosova sınırında) hariç, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ndeki tüm sınır geçiş noktaları yolcu ve araçlar için kapatılmıştır.

Buna ek olarak, Ohri’deki St. Apostle Paul Havalimanı kapatılmış ve İstanbul’dan Üsküp’e Pegasus Havayolları ile 22.03.2020 ve 02.04.2020 tarihleri arasında yapılması planlanan tüm uçuşlar iptal edilmiştir.

KAYNAK: AMERIT

Norveç

15/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

İsveç ve Finlandiya dışındaki ülkelerden feribot, hava, otobüs veya özel araçla Norveç’e giren herkes, COVID-19 belirtisi olmasa bile, zorunlu 14 günlük karantinaya alınacaktır. Bu önlemi almak istemeyen turistlerin derhal geri dönmeleri gerekecektir.

Uluslararası karayolu taşımacılığı bu önlemden muaftır. Bununla birlikte, Norveç’e dönmeden önce bir süre boyunca İskandinav ülkeleri dışındaki ülkelerde kalan Norveçli şirketlerin istihdam ettiği şoförler ve personel için bu istisna geçerli değildir.

Norveç Kamu Yolları İdaresi, 13 Mart’tan itibaren 30 gün boyunca gıda, ilaç ve diğer yaşamsal temel eşyaların mağazalara ve eczanelere taşınmasıyla ilgili navlun operasyonları için sürüş ve dinlenme süresi kuralları hakkında geçici muafiyetler de belirlemiştir. Kaldırılan önlemler, 561/2006 sayılı AB Tüzüğü’nün 6. ve 8. maddelerindeki önlemlerdir, ancak 7. Maddedeki önlemler değildir. 

KAYNAK: NLF 

Malta

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

13 Mart 2020 tarihinden itibaren 13: 00’dan başka bir ülkeden Malta’ya giren kişilerin zorunlu karantinada 14 gün geçirmeleri gerekmektedir.

Şimdiye kadar, yük taşımacılığı için Roro gemileri Malta’ya ve Malta’dan normal şekilde çalışmaktaydı. Malta Hükümeti 17 Mart’tan itibaren Malta’ya kamyonlarıyla gelen sürücüler için karantina zorunluluğu olduğunu duyurdu. Bu nedenle, karantinadan kaçınmak için nakliye şirketleri dorseleri / konteyneri refakatsiz olarak göndermelidir.

KAYNAKLAR: Sağlık Bakanlığı ve ATTO

Fas

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

Ülke, Coronavirüsün (COVID-19) yayılmasını önlemek için katı önlemler aldı.

Uluslararası yolcu taşımalarında “tam yasak” (hava, yol ve feribot) uygulanmaktadır. Fas ile belirtilen ülkeler arasında (yolcuların menşe ülkelerine geri dönmelerine izin veren özel operasyonlar hariç) hiçbir taşıma işlemi yapılmamaktadır: İtalya, İspanya, Fransa, Avusturya, Danimarka, Yunanistan, İsviçre, İsveç, Norveç, Türkiye, Lübnan, Mısır, Bahreyn, BAE, Umman, Ürdün, Tunus, Senegal, Moritanya, Nijer, Mali, Çad, Kanada ve Brezilya.

Yük taşımacılığında herhangi bir kısıtlama bildirilmemiştir.

Ulusal yolcu taşımacılığı işlemleri sürdürülmektedir.

KAYNAKLAR: ASTIC ve Fas Dışişleri ve Ulaştırma Bakanlıkları

Pakistan 

15/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

13 Mart 2020’de Pakistan İçişleri Bakanlığı, Coronavirus’un (COVID-19) yayılmasını önlemek için ülkenin Afganistan ve İran ile olan batı sınırının tamamen mühürlendiğini duyurmuştur. Bu tedbir, 16 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 14 günlük (yenilenebilir) bir dönem için alınmıştır. 

KAYNAK: PNC-ICC

 

Polonya

 

14/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

 

13 Mart’ta Polonya Başbakanı “olağanüstü hal” ilan etmiştir. Kamu toplantılarını sınırlama önlemlerine ek olarak, hükümet sınır kontrolünün 15 Mart’tan 00:00’dan itibaren, 10 gün boyunca (yenilenebilir) geçici olarak başlatıldığını duyurmuştur. Bu süreçte:

– Yabancıların Polonya ulusal topraklarına girişine izin verilmemektedir. Yurt dışından gelen tüm hava trafiği ve tren seferleri geçici olarak durdurulmuştur, 

-Polonya’da çalışan ve yurt dışından dönen Polonyalı vatandaşlar ve yabancılar iki haftalık bir karantinaya tabi tutulacaktır,

– Uluslararası karayolu yük taşımacılığı bu kısıtlamalara dahil değildir. Sınırlar yük taşımacılığına açık kalacak ve uluslararası karayolu yük taşımacılığı yapan kamyon şoförlerinin iki haftalık karantina süresine uyması gerekmeyecektir. Polonya yönetimi, bazı sınırlar kapalı kalacağından, acil durum sırasında açık olan sınır geçiş noktalarının listesini yayınlamıştır.

– Ulusal otobüs, hava ve demiryolu taşımacılığı normal şekilde çalışmaktadır.

KAYNAK: ZMPD

Portekiz 

17/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

 

Bakanlar Kurulu, 16 Mart’ta Coronavirüs’ün epidemiyolojik durumuna (COVID-19) yanıt vermek için bir dizi önlem onaylamıştır. 16 Mart 23:00 ile 15 Nisan 12:00 arasında Portekiz, sınır kontrollerini yeniden başlatıyor. Önlem her 10 günde bir yeniden değerlendirilecektir. İç kara kapılarında karayolu trafiği durdurulmuştur. Uluslararası yük taşımacılığı, sınır geçerek işine giden kişiler ve acil durum araçları bu kısıtlamadan muaftır. Ancak, İspanya ile sadece büyük sınır geçişleri açık kalacaktır: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) and Vila Verde de Ficalho (Beja).

KAYNAK: ANTRAM

Romanya 

13/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

Romanya İçişleri Bakanlığı, 13 Mart 2020 Cuma günü saat 12: 00’den itibaren, Coronavirus’un (COVID-19) yayılmasıyla mücadele için bir hükümet stratejisinin bir parçası olarak bazı ikincil sınır geçiş noktalarının kapatılacağını duyurmuştur.
Aşağıdaki sınır geçiş noktaları kapatılmıştır:
Macaristan ile sınır geçiş noktaları: Turnu, S?cuieni, Salonta ve Valea lui Mihai
Ukrayna ile sınır geçiş noktası: Sighet
Bulgaristan ile sınır geçiş noktaları: Negru Vod?, Lipni?a, Dobromir, Zimnicea, Turnu M?gurele ve Bechet
Moldova ile sınır geçiş noktaları: R?d?u?i Prut ve Oancea (12 Mart 2020)
Sırbistan ile sınır geçiş noktaları: Sırp makamları Romanya ile aşağıdaki sınır geçiş noktalarını tek taraflı olarak kapatmışlardır: Por?ile de Fier 2, Moldova Nou?, Foieni, Lunga, Vâlcani, Drobeta Turnu Severin ve Naid?ş.
 

KAYNAK: UNTRR 

Sırbistan 

14/03/2020 tarihinde güncellenmiştir. 

Coronavirüs’ün (COVID-19) Sırbistan Cumhuriyeti topraklarına yayılmasını sınırlamak için, Hükümet 11 Mart’ta bir kararname yayınlamıştır. Kararname, hastalığın yoğun bulaştığı bölgelerden gelen insanların girişini geçici olarak yasaklıyor (salgın yerler): Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki Hubei Eyaleti, Daegu Kasabası ve Kore Cumhuriyeti Kuzey Gyeongsang Eyaleti, İsviçre Ticino Kantonu, İtalya ve İran. Bu tedbir, Sağlık Bakanlığı tarafından Sırbistan Cumhuriyeti’ne giriş izni verilen malların ve kişilerin taşınması için geçerli değildir. Ayrıca, bu önlem uluslararası karayolu yük taşımacılığı yapan kamyon şoförleri için geçerli değildir. Ülke içindeki transit taşıma işlemleri, kamyonun Sırbistan Cumhuriyeti topraklarına girdiği andan itibaren 12 saati geçmemelidir. 44 sınırın artık geçici olarak kapandığını ve uluslararası karayolu yük operasyonlarının açık sınırlara yönlendirilmesi gerektiği bildirilmiştir. 

KAYNAK: CCIS-AT

 

Slovenya 

15/03/2020 tarihinde güncellenmiştir. 

Slovenya, 3.5 tondan fazla yabancı kamyonların ülkeyi transit olarak geçişlerini engellemiştir. Sadece, Slovenya nihai varış noktalı araçlar veya posta taşımaları, ilaç ekipmanı veya farmasotik ürünler ve insani yardım yükleri taşıyan araçlar sınırlardan geçebiliyorlar. Slovenya-İtalya sınırları trenle yolcu taşımacılığı, uluslararası tüm otobüs seferleri için de kapalıdır. 14 Mart’ta Slovenya ve komşu ülkelerin yetkilileri, sınırlarda engellenen uzun araç kuyruğu sorununu çözmek için yolcu ve yük aracı konvoyları oluşturmayı kabul etti. İlk konvoylar Cumartesi günü gerçekleşti ve diğer yabancı uyruklu  kamyon ve otobüslerin menşe ülkelerine dönmesine izin verilmesi planlanıyor. Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya, Türkiye ve Ukrayna makamları ile siyasi bir anlaşma yapıldı. Ülke içinde, taşınmasına izin verilen mallar: posta servisi, tıbbi malzemeler ve yardım malları 

KAYNAK: GIZ Intertransport ve Slovenya Hükümeti

Slovakya

 

13/03/2020 tarihinde güncellenmiştir

 

Acil durum planı 13 Mart’ta 07: 00’da yürürlüğe girmiştir. İçişleri Bakanlığından gelen bu plan şunları belirtmektedir:

– Uluslararası otobüslerin ülkeye girmesi / ülkeden çıkması yasaklanmıştır,

– Ulusal ve uluslararası güzergahlarda yük taşımacılığına izin verilecektir. Sürücüler koruyucu ekipmanla donatılmalıdır ve sadece geçici / kalıcı oturma iznine sahip sürücüler seyahat etmesine izin verilecektir,

– İkincil sınır geçişleri kapatılacaktır.

Slovakya’daki IRU üyesi kuruluş olan CESMAD-Slovakya tarafından yapılan ek açıklamaya göre, uluslararası karayolu yük taşımacılığında yer alan tüm uluslararası sürücülerin faaliyetlerini gerçekleştirmesine izin verilmektedir. 

KAYNAK: CESMAD Slovakia 

İspanya

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir

 

15 Mart’tan (gece yarısı) itibaren 15 gün boyunca İspanyol hükümeti ulusal bir tecrit ilan etti. İnsanların sadece acil durumlar, yiyecek satın alma veya iş için dışarıya çıkmalarına izin veriliyor. Ulusal ulaşımda, yolcu taşımacılığı önemli ölçüde azaltılmıştır, ancak yük taşımacılığı bu önlemlerden etkilenmez. International freight transport is also guaranteed, but transport of life essential goods could be prioritised. Yukarıda belirtilen önlemlere ek olarak, İspanyol hükümeti 17 Mart 00: 00’dan itibaren sınırlarının kişilerin hareketi için kapalı olduğunu duyurdu. Bu durumdan muaf tutulan kişiler; İspanyol vatandaşları, İspanyol sakinleri, sınır ötesi yolcular ve mücbir sebep davasını haklı gösteren herkes. Daha önce de belirtildiği gibi, yük taşımacılığı ekonomik aktivite ve tedarik zincirini garanti altına almak için muaf tutulmaktadır.

KAYNAK: CETM ve ASTIC

İsveç 

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir

İsveç hükümeti, Coronavirüsün yayılmasını önlemek için sosyal mesafeyi getiren tedbirler almıştır (COVID-19). İsveç içindeki ve İsveç’ten yapılan yük taşımacılığı faaliyetleri bu önlemlerden etkilenmemektedir. 16 Mart itibariyle, İsveç Ulaştırma Ajansı, 561/2006 sayılı AB Yönetmeliği uyarınca, yük operasyonları için sürüş ve dinlenme sürelerinin uygulanmasına ilişkin geçici bir hoşgörü vermektedir. İsveç’teki muafiyetler, maksimum 4,5 saatlik sürüş süresinden sonra molalar alındığı sürece günlük dinlenme süresi (minimum 9 saat), haftalık dinlenme süresi (minimum 24 saat) ve sürüş süresi için geçerlidir. Muafiyetler 30 gün boyunca geçerlidir tüm taşıma türleri için geçerlidir(yolcu,yük) ve nakliye şirketleri bu muafiyetleri kullandıklarında yol güvenliğinin etkilenmemesi koşuluyla her türlü taşıma için geçerlidir.

KAYNAK: SA ve Stoneridge Electronics. 

İsviçre

 

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir

 

16 Mart 2020’de yapılan olağanüstü toplantıda Federal Konsey, halkı korumak için daha katı tedbirler alma kararını almıştır. Salgın Yasası açısından İsviçre’de artık ‘olağanüstü bir durumun’ var olduğu ilan edilmiştir. Tüm mağazalar, restoranlar, barlar ve eğlence ve eğlence tesisleri 19 Nisan’a kadar kapalı kalacaktır. Yeni karardan etkilenmeyen yerler gıda mağazaları ve sağlık kurumlarıdır. Federal Konsey ayrıca hastanelerde, lojistik ve güvenlik konularında yardımcı olmak için 8000’e kadar silahlı kuvvetin görevlendirilmesine izin verdi. 17 Mart 00: 00’dan itibaren İtalya, Fransa, Almanya ve Avusturya’dan İsviçre topraklarına giriş İsviçre vatandaşları, İsviçre sakinleri ve profesyonel nedenlerle giren kişilerle sınırlıdır. Uluslararası yük taşımacılığı ve transit geçişine hala izin verilmektedir.

 

KAYNAK: Swiss Federal Council

 

Türkiye 

17/03/2020 tarihinde güncellenmiştir

Tüm sınır kapıları aşağıdaki ülkelerden gelen yolculara kapatılmıştır; İtalya, Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç, Hollanda, Çin, İran, Irak ve Güney Kore. Listelenen ülkelerden gelen kamyon şoförleri (Türk şoförler hariç) sınır kapısında 14 gün karantinaya alınacak ve Türk yetkililerin karantina döneminde Türkiye’ye girmesine izin verilmeyecektir. 15 Mart tarihi itibarıyla Türkiye ile Gürcistan arasındaki Sarp / Sarpi sınırı yolcu taşımacılığına kapalıdır. Yük taşımacılığında herhangi bir kısıtlama getirilmezken, yolcular her iki ülke arasındaki diğer kara sınır kapılarına yönlendiriliyor.

KAYNAK: T.C. İçişleri Bakanığı

Türkmenistan 

17/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

Yeni bir önleme göre, 17 Mart’tan itibaren Türkmenistan’a Özbekistan üzerinden giren insanların bir sağlık raporu sunmaları gerekiyor. Bu sağlık raporu olmadan bölgeye girişe izin verilmeyecektir. 

KAYNAK: Türkiye Büyükelçiliği – Ashgabat / Turkmenistan

Ukrayna 

14/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, Oleksiy Danilov, 13 Mart’ta ülkenin yabancılar için sınırlarını (15 Mart tarihinden itibaren geçerli olmak üzere) 14 gün süreyle kapatacağını duyurdu. Sınır geçiş noktaları yük taşımacılığı (transit dahil) için açık kalacaktır. Sürücülerin sıcaklığı kontrol edilecek ve maske, tıbbi eldiven giymeleri ve ellerin sanitasyonu için antiseptik jele sahip olmaları istenecektir. Kısıtlı veya kapalı olan Ukrayna Gümrük kapılarına  buradan ulaşabilirsiniz

KAYNAK: ASMAP UA

Birleşik Krallık 

14/03/2020 tarihinde güncellenmiştir. 

İngiltere Hükümeti, şimdiye kadar (İngiltere’nin herhangi bir yerine veya dışına) yük ve yolcu taşımacılığı hareketlerini kısıtlamamıştır. Bazı turistik yerler kapalı olabilir, ancak bu Hükümet talimatıyla değil (İskoçya’daki büyük konserler ve tiyatrolar hariç) yönetiminin inisiyatifindedir. İngiliz okullarına yurtdışındaki eğitim gezilerini iptal etmeleri tavsiye edilmiştir.

KAYNAK: CPT ve Birleşik Krallık Hükümeti

Özbekistan

16/03/2020 tarihinde güncellenmiştir.

16 Mart’tan itibaren Özbekistan üçüncü ülkelerle olan tüm hava ve karayolu bağlantılarını askıya alınmıştır. Demiryolu bağlantıları 3 gün içinde kapatılacak. Özbekistan Devlet Gümrük Komitesine göre kara, demiryolu, deniz, nehir ve hava yoluyla mal taşımacılığı yapan kişiler ve araçlar için kısıtlamalar uygulanmayacaktır. Bununla birlikte, sahada toplanan bilgilere göre, Kazakistan-Özbek sınırlarında gecikmeler Kazakistan Cumhuriyeti tarafından alınan kısıtlayıcı tedbirler sonrasında rapor edilmektedir.

Sosyal Medyada TTSO

4,259BeğenenlerBeğen
1,368TakipçilerTakip Et
3,543TakipçilerTakip Et

Online İşlemler